top of page
  • Àlex Soliva Fò

BASILEA

La Capital Cultural de Suïssa

Finalment després d’una setmana mogudíssima arribo a l’última destinació de la ruta: Basilea, pel que torno a entrar a Suïssa. Crec que la ciutat de Basilea és el fermall perfecte d’aquesta llarga ruta pel Rin, atès que està situada just a la frontera entre els tres països que he visitat al llarg de la meva estància: França, Alemanya i Suïssa. A més a més que paradoxalment és l’única localitat que el Rin travessa directament. S’hi parla alemany amb dialecte suís, però a l’estar part de la ciutat a França també s’hi sent molt de francès, pel que és la barreja perfecta per posar fi a la ruta!


Vinc d’Estrasburg i havent passat per Colmar en un mateix dia, el que crec que em fa veure a Basilea com a una ciutat molt més freda. Després d’haver-me acostumat a les casetes ben colorades d’Alsàcia i del seu ambient més pintoresc i pobletà, em contrasta moltíssim amb l’ambient de gran ciutat que es respira a Basilea. De fet, n’és la tercera més gran de Suïssa, després de Ginebra i a l’entrar hi ha un cartell que es refereix a ella com a Kulturhauptstadt der Schweiz (Capital Cultural de Suïssa), degut a la gran quantitat de museus que acull.


Començo aquest últim recorregut infiltrant-me a un grup de turistes alemany amb el que vaig coincidint i la guia del qual crec que m’ensenyarà molt bé la ciutat. A més a més, així practico escoltar alemany. Segons el que explica, el casc antic de la ciutat es divideix en dues parts: la més antiga i propera al riu que es troba en un turonet i té un ambient més aviat de poblet, i la que l’envolta amb moltes botigues i més activitat, per on comença el recorregut. Em recorda al Passeig de Gràcia de Barcelona evidentment amb l’estil local. De sobte, la guia pren una desviació per anar al Lohnhof, una zona una mica més elevada i on sobtadament les cases tornen a ser pintoresques i petites. Sens dubte però, el que més destacaria d’aquesta part del centre basilenc és l’ajuntament que destaca moltíssim per la seva rojor, atès que la majoria d’edificis històrics de la ciutat són de color blanc, cosa que li dona un ambient bastant fred. En aquesta preciosa plaça del Rathaus veig una paradeta on venen brètzels de sabors diferents i originals, i com no vull perdre el grup, em demano un Cheddarbrezel per a dinar.

 

RECORDA QUE LES FOTOGRAFIES SÓN AQUÍ: https://online.fliphtml5.com/gcicy/flti/


Arribem a la vora del Rin i em sembla amplíssim tenint en compte que estem molt propers al seu naixement i molt lluny de la desembocadura. Des del pont, hi ha unes vistes magnífiques del casc antic i alhora també és bastant xocant estar veient tres països diferents des d’un mateix punt. Tot seguit ens endinsem al veritable i petit casc antic de la ciutat i no té res a veure amb els grans edificis anteriors. Sobretot destacaria la gran catedral amb claustre i un entramat de passadissos plens de quadres.


No triguem molt en veure el casc antic i malauradament perdo de vista a la guia mentre faig fotos, pel que me’n vaig a l’altre pont de la ciutat per veure-la des d’aquest altre punt. Mentrestant, em trobo alguns racons bonics però sobretot el que més veig són bicicletes. Tothom va en bicicleta, és igual que hagi plogut una estoneta o el desnivell dels carrers. Fins i tot, em topo amb un comptador municipal del nombre de bicicletes que hi ha a la ciutat on posa “Jedes Velo zählt”. El fet que utilitzin una paraula francesa per a referir-se a elles crec que sintetitza bastant bé aquesta cruïlla de països que constitueix Basilea.


RECORDA QUE LES FOTOGRAFIES SÓN AQUÍ: https://online.fliphtml5.com/gcicy/flti/


No sé si és perquè porto una setmana sencera passejant per llocs preciosos però a Basilea ja no em sorprèn gairebé res, he arribat a un punt en què he normalitzat massa estar envoltat de tanta bellesa fins al punt de no valorar-ho tant com apreciava qualsevol edifici que veia el primer dia a Ginebra; ha arribat el moment de tornar cap a casa ! Si has arribat fins a aquí espero que t’hagi agradat molt acompanyar-me en aquesta experiència i que t’hagi servit potser per descobrir nous llocs als que fins i tot anar. L’espai de la conca del Rin és enorme, divers i amb molt a oferir. Només n’he fet una part del principi, pel que ja és un bon anticipi o sneak-peek de tot el que quedaria. Moltes gràcies !

コメント


bottom of page